Sci-fi Online

postavy

Elizabeth Weir

Dr. Elizabeth Weir (Torri Higginson)
foto Doktorka Elizabeth Weir se poprvé dozvěděla o programu Stargate, když byl odvolán generál Hammond, jemuž bylo později svěřeno velení nad lodí Prométheus. Vybral si ji sám senátor Kinsey, protože si myslel, že jako diplomatka, která nemá ráda armádu, mu půjde na ruku. Ovšem doktorka ho nepříjemně překvapila, když dokázala sama na dálku velet obraně nad Antarktidou, kde byla tou dobou SG1 a kam se chtěl dostat Anubis, protože to je místo, kde měli Antikové kdysi základnu. Potom, co se Země dokázala ubránit, byla pověřena velením právě v Antarktidě. Když Daniel Jackson objevil město Atlantis, byla vybrána jako velící expedice.

Po několika měsících na Atlantis zažije šok, když Sheppardův tým najde ve městě její zmrazené, deset tisíc let staré já. Dozvídá se, že původní expedice neuspěla, protože ve městě nefungoval bezpečnostní mechanismus, který uvolnil kotvy na dně oceánu a vyzdvihl tak město nad hladinu. původní Elizabeth se ale podařilo náhodou dostat do minulosti, mezi žijící Antiky, kde jí jeden z nich velmi ochotně pomohle a právě tento systém nainstaluje. Elizabeth se pak uložila ke spánku, aby se mohla setkat se svou expedicí. Probuzení ale nevyšlo podle plánu a tak je objevena a probuzena až o téměř rok po začátku expedice. "Stará" Elizabeth pak umírá šťastná, že zachránila životy všech a že "mladá" Elizabeth může žít dál.

Na Atlantis je ovšem jako diplomatka vystavena mnoha neobvyklým situacím, které se ne vždy dají řešit jen dialogem a tak se často názorově střetává se Sheppardem. Je nucena občas překročit jisté hranice, když například dovolí experimentovat na Wraithském zajatci nebo dovolí tvrdší výslech Kavanagha, podezřelého z uložení bomby ve městě.

Často musí čelit situacím, které předtím nezažila a během obléhání Atlantis, kdy je do města vyslána pomoc v podobě plukovníka Everetta, si před ním musí obhájit své postavení. Sheppard, ač mezi nimi panují neshody, se stane její velkou oporou a pomocí v těžkých situacích, i když se občas zdá, že na ní má moc velký vliv. Sama udělala několik špatných rozhodnutí, i pod tlakem Shepparda.

Později má problémy i s dalším vojenským velitelem, tentokrát plukovníkem Caldwellem, velícímu lodi Daedalus, jenž je trochu zástupcem Pentagonu. Postupně ale i s ním uzavírá jakési příměří a dokonce si dokáže získat její respekt tím, že převezme velení ve chvíli, kdy jsou ona a Sheppard posedlí dvěma mimozemšťany, kteří převzali nadvládu nad jejich těly a myslí. Do těla Elizabeth vnikla Phoebus, zástupkyně vymřelé rasy, která chtěla zabít Thalena, tou dobou obývající tělo Shepparda, a který byl zástupce jejích nepřátel. Elizabeth to fyzicky moc neovlivnilo, ale nejspíš si nese následky toho, že střílela a zranila vlastní lidi.

Jedno z jejích větších pochybení, kdy si lidé získali nepřátele v podobě Asuranů, což je druh lidských Replikátorů, se jí velmi vymstilo. Když ji jeden z Asuranů, Niam, jenž jim původně pomáhal, napadne, přenese do jejího těla nanovirus. Ten ji později uvrhne do komatu, v němž se pohybuje v "reálném světě", kdy jí všichni tvrdí, že se nervově zhroutila a je umístěna v psychiatrické léčebně. Musí bojovat, aby se dostala zpět a hodně jí pomůže Sheppard a vzpomínky na pobyt na Atlantis.

Elizabeth má u svých lidí respekt, a má velké slovo i u prezidenta, proto jí občas projdou tvrdohlavá stanoviska, která zastává. Město miluje a je ochotná kvůli němu a lidem v něm hodně riskovat a po letech strávených v galaxii Pegasus se občas dokáže uchýlit i k méně diplomatickým řešením.


Biografie herečky

Torri Higginson hraje Dr. Elizabeth Weir, specialistu v diplomatických vztazích, která vede Stargate Atlantis tým na odvážných výpravách do vzdálené galaxie Pegasus.

Narodila se v Ontariu. V osmnácti se přestěhovala do Anglie jako žák Patsy Rodenburga. Díky těmto zkušenostem se skvěle uvedla do světa herectví a o rok později se vrátila do Londýna studovat herectví na Guildhall College of Music and Drama.

V době, kdy žila v Los Angeles, si osvojila opuštěného voříška, kterého pojmenovala "Paloma Sedgewick Saddie Street" nebo krátce "Sedge". Ten byl motivem pro založení mezinárodní charitativní organizece "A Smile", která využívá pouta mezi člověkěm a zvířetem jako terapeutický nástroj pro pomoc pacientům k uzdravení z mnoha rozličných druhů tělesných, fyziologických a duševních poruch. Ona a Sedge navštěvovali pravidelně pacienty nejméně jedenkrát týdně. Také byla mnohokrát dobrovolníkem na "Food On Foot" víkendech, nekomerční organizaci poskytující chudým a bezdomovcům v Los Angeles jídlo, oblečení a další nezbytnou pomoc.

Filmografie

Stargate: Atlantis (2004) TV Series .... Dr. Elizabeth Weir
Irish Eyes (2004) .... Lorraine Healey
Crust (2003) .... Alice
Autopsy Room Four (2003) .... Dr. Katie Arlen
Bliss (2002) TV Series
Twas the Night (2001) (TV) .... Abby Wrigley
Turning Paige (2001) .... Sheila Newlands
Rats (2000) .... Nancy
City, The (1999/II) TV Series .... Katharine Strachan
City, The (1999/I) (TV) .... Katharine Strachan
Storm of the Century (1999) (mini) TV Series .... Angela Carver
Family of Cops III (1999) (TV) .... Caroline Chandler
Airborne (1998) .... Sara Gemmel
Balls Up (1997) (TV) .... Jenny
Double Take (1997) .... Peggy
Absolute Truth, The (1997) (TV)
Memory Run (1996) .... Kristen
English Patient, The (1996) .... Mary
Jungleground (1995) .... Samantha 'Sammy' Woods
When the Bullet Hits the Bone (1995) .... Allison Doherty
TekWar: TekJustice (1994) (TV) .... Beth Kittridge
TekWar: TekLords (1994) (TV) .... Beth Kittridge
TekWar (1994) (TV) .... Beth Kittridge
Family Pictures (1993) (TV) .... Liddie (19-38)
Women of Windsor, The (1992) (TV) .... Gwen
Photographer's Wife, The (1991) .... Suzanna
Žádné komentáře