Sci-fi Online

postavy

Daniel Jackson

Daniel Jackson (hraje Michael Shanks)

Daniel JacksonStručný popis postavy:
Roztržitý archeolog, který rozluštil symboly na Hvězdné Bráně ve stejnojmenném filmu. Danielovi rodiče, archeologové, Melburn a Claire Jackson zemřeli při nehodě v New Yorském muzeu umění. V té době byl Daniel ještě malý chlapec. Daniel již jako mladý antropolog tvrdil, že pyramidy v Egyptě nejsou pouze starověké stavby, ale přistávací plochy pro mimozemské lodě. Mnoho kolegů se mu za to posmívalo a nevěřili mu. Až v roce 1994 si ho všimla Catherine Langfordová. Daniel nezklamal a při pobytu v Cheynne Mountain Complex se rozluštit symboly na Hvězdné bráně vážně povedlo. Dozvěděl se, že Brána slouží k průchodu na úplně cizí planety s novými kulturami. Na jednu se společně s plukovníkem O'Neillem a jeho týmem vydal. Na Abydosu se seznámil s dívkou Sha're. Společně s ní a týmem O'Neilla čelili falešnému bohu RA, kterého se jim podařilo zastavit. Tým odešel zpět na Zemi, ale Daniel se na Abydosu rozhodl zůstat s tamními lidmi. O rok později se sem Jack O'Neill opět vrátil, tentokrát s novým týmem obohaceným o kapitána Carterovou. Vysvětlili Danielovi, že se objevil někdo podobný Raovi a Daniel se s nimi vrátil. Poté co byla Sha're unesena a proměněna v Amonet, manželku nového falešného boha Apophise, přidává se Daniel k týmu SG-1. Při jedné misi byl ozářen smrtelnou dávkou radiace. Naštěstí se těsně před svou smrtí stihl povznést na vyšší úroveň bytí k Antikům za pomoci povznesené bytosti Omy Desaly. Po roce se opět vrací a přidává se k SG-1. Daniel má alergii na cestování a má také strach z výšek. Umí plynule 23 jazyky včetně starověké Egyptštiny a později jazykem Antiků.


Biografie herce:
Michael Garrett Shanks se narodil 15. 12. 1970 ve Vancoveru, jako mladší ze dvou bratrů. Své druhé jméno nemá příliš rád, protože ho jeho otec používal, jen když byl Michael v problému. A podle všeho, jich nebylo málo. Asi největší byl, když ve svých 10 letech zapálil oheň v lese. Na základní škole hlavně pronásledoval děvčata a o střední sám řekl, že překonal všechna očekávání. Začal hrát hokej a rugby, byl ve studentské radě a posléze se stal členem divadelního spolku, nepil a nekouřil. Dokud nedošlo ke změně. Později, bohužel sám neprozradil, kdy to bylo, začal hodně pít a neuvědomoval si často, co s přáteli provádí... včetně jedné noci, kdy poškodili golfový klub, když rvali puky do golfových jamek. Už od raného dětství se však zajímal o herectví, hrál v každém školním představení a některé z nich i režíroval. Ale diskuze o profesionálním herectví mu byla zamítnuta. Kromě hraní byl jeho vášní hokej. V 16 letech se rozhodoval, jako mnoha dalších Kanaďanů, zda být profesionálním hokejistou nebo ne. Nakonec se však rozhodl, že se hokeji bude věnovat jen amatérsky. I nyní si jej rád zahraje a stále je velký fanoušek vancouverského týmu Canucks. Roku 1990 nastoupil na Universitu (University of British Columbia), kde studoval obchod. Jenže tenhle obor mu nešel a tak se rozhodoval o přestupu na herectví nebo politiku. K naší radosti se rozhodl pro herectví a roku 1994 získat titul Bachelor of Fine Arts. Roku 1997 poprvé se objevil v jeho nejslavnější roli doktora Daniela Jacksona v seriálu Stargate SG-1 (Hvězdná brána). V tomto období žil s herečkou Vaitiare Bandera, která ztvárnila roli Sha're. Načež na rok se jim narodila dcera Tatiana, s Vaitiarou nebyl nikdy ženatý. Od 2. října 2003 je ženatý s herečkou Lexou Doig (nar. 1973), se kterou má dvě děti. O Shanksovi se ví, že je perfekcionalista, který nikdy není spokojen se svým výkonem a opakuje ty samé věci dokola, dokud není zcela unaven. Sám o sobě tvrdí, že je neodbytný, tvrdohlavý a opravdu upřímný, výstřední člověk se smyslem pro humor.


Herecká filmografie:
2008 - StarGate SG-1 – Continuum (video film)
2008 - StarGate SG-1 – Ark of Truth (video film)
2007 - Eureka (TV seriál)
2007 - Mega Snake (TV film)
2007 - 24 hodin (TV seriál)
2007 - Judicial Indiscretion (TV film)
2006 - Under the Mistletoe (TV film)
2005 - CSI: Miami (TV seriál)
2005 - Swarmed (TV film)
2004 - Stargate: Atlantis (TV seriál)
2003 - Sumuru (TV film)
2002 - Po celém městě (TV film)
2001 - Náhle obnažená (TV film)
2001 - Andromeda (TV seriál)
2000 - Suspicious River (TV film)
2000 - The Artist's Circle (TV film)
1999 - Escape from Mars (TV film)
1997 - StarGate SG-1 (TV seriál)
1997 - The Call of the Wild: Dog of the Yukon (TV film)
1995 - A Family Divided (TV film)
Žádné komentáře