Sci-fi Online

postavy

Samantha Carterová

Samantha Carterová (hraje Amanda Tapping)

Samantha CarterováStručný popis postavy:
Samantha Carter je jedna z nejdůležitějších postav Stargate SG-1, nejenom, že je astrofyzička a specialistka na kvantovou fyziku, ale také je specialistkou na technologii hvězdných bran. Po první misi na Abydoss to byla ona, kdo navrhl zadávací program pro hvězdnou bránu a prakticky tím umožnila existenci SGC programu jako takového. Při jedné z misi do ní vstoupila Tok'ra Jolinar a ona tak získala přístup k jejím vzpomínkám a udržela si schopnosti ovládat goa'uldské technologie. Samantha má jednoho bratra, s kterým se moc často nevídala, kvůli otci Jacobovi Carterovi, který se sním pohádal. Její otec se později stal hostitelem Tok'ry Selmak a zemřel při boji proti replikátorům. Svůj volný čas nejraději tráví sama při zkoumání různých mimozemských zařízení. Díky tomu má Země k dispozici mnoho vyspělích technologií, které jim pomohli v boji proti nepřátelům. Po porážce povznesených bytostí Ori, se Samantha věnovala vývoji a spuštění galaktického mostu mezi naší a galaxií Pegasus. Nakonec dostala nabídku od IOA, aby vedla expedici na Atlantis. Během jednoho roku v galaxii Pegasus byla velitelkou antického města Atlantis a poté byla odvolána zpět na Zemi, aby se zúčastnila popravy Ba'ala. Tam jí také bylo oznámeno, že je zbavena velení a převelena na jiné místo.


Biografie herce:
Amanda se narodila v Rochfordu v Anglii, ale společně se svými třemi bratry, z nichž dva jsou starší než ona a jeden z nich je její dvojče, vyrostla v Torontu, kam se s rodinou přestěhovali, když jí byly 3 roky. Amandini rodiče si sice přáli, aby se zabývala vědou, ona však vždy chtěla být herečkou. Když byla mladší, excelovala v matematice, ale když se dostala na střední školu, začala se více zajímat o umění. Amanda vystudovala drama na univerzitě ve Windsoru v Ontariu, po jejímž absolvování strávila čtyři roky studiem divadla a objevila se v několika divadelních inscenacích. V této době stále přísahala, že nikdy nepůjde dělat do televize. Po šesti měsících si obstarala agenta a objevila se v první reklamě (na vdolečky). Následovalo několik dalších reklam, díky nimž si vydělala peníze, které použila mj. na finanční pomoc k existenci Random Acts - improvizující komediální herecké skupině, kterou vytvořila na počátku 90.let v Torontu spolu s dalšími dvěmi ženami - Katherine Jacksonovou a Anne Marie Kerrovou. Tato skupina předváděla své skeče, výstupy a představení na různých malých místech, akcích, soutěžích a festivalech v okolí Toronta. Její existence skončila poté, co se všichni členové skupiny přestěhovali nebo změnili své působiště. V letech 1992 - 1997 se Amanda objevila v několika televizních filmech a seriálech. Mezitím se provdala za Alana Kovacse a v březnu 2005 se jí narodila holčička, takže poprvé za 8 let musela vynechat několik epizod SG-1.  Aby vystupovala realisticky jako doktorka a vědec v roli Sam Carterové, diskutuje s ex-navy-SEAL a učí se speciálně o astrofyzice. Amanda je také horlivá čtenářka a spisovatelka - napsala už několik scénářů.


Herecká filmografie:
2008 - Stargate: Continuum (video film)
2008 - Stargate: The Ark of Truth (video film)
2007 - Sanctuary (TV seriál)
2007 - Sanctuary (TV film)
2002 - Stuck
2002 - Život nebo něco takového
2001 - Černá díra / Nicota (video film)
2000 - Černý jezdec (TV film)
1997 - Láska na černo
1996 - Flash Forward (TV seriál)
1996 - Co jsi to za matku?
1996 - Golden Will: The Silken Laumann Story (TV film)
1996 - Haunting of Lisa, The (TV film)
1996 - Střípky vzpomínek (TV film)
1995 - Degree of Guilt (TV seriál)
1995 - Dárce
1995 - Dítě na půjčku (TV film)
1995 - Nerovný zápas (TV film)
Žádné komentáře